Even bomen over Beilen
Na de oplevering van de nieuwe drinkwaterfabriek, is het inrichtingsplan van het waterwingebied en het terrein rond het pompstation daar nu het onderwerp van de dag. Team terreinbeheer op zijn best!
Huidige situatie
Rondom het nieuwe pompstation in Beilen heeft WMD ongeveer 44 hectare grond in eigendom. Zo’n 26 hectare daarvan ligt in grondwaterwingebied en zo’n 18 hectare in grondwaterbeschermingsgebied. Van die grond is ongeveer 10 hectare verpacht aan landbouwers. Het gebied bestaat voor een deel uit schraal grasland, waarbij langs de randen beplanting aanwezig is. WMD is zuinig op haar natuur, maar laat bezoekers graag toe. In het gebied ligt een 1,5 kilometer lange wandelroute, die aansluit op wandelroutes in de omgeving.
Nieuwe Situatie
In 2021 werd voor dit gebied een landschapsplan opgesteld. Dit plan werd na niet alleen binnen, maar ook buiten WMD besproken. Het betrekken en meenemen van haar omgeving is belangrijk voor WMD. Plannen om het terrein rond het pompstation opnieuw in te richten liggen er ook. Als het nieuwe pompstation volledig in bedrijf is, gaan de oude gebouwen worden afgebroken. Het dan vrijgekomen terrein wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht, mogelijk wordt er ook een veld met zonnepanelen gerealiseerd. Nu al wordt het terrein verrijkt met heel veel bomen. Deze worden zo geplant, dat ze niet boven op de leidingen worden gezet.
Gefaseerd
Het inrichten van het genoemde terrein is verdeeld in 3 fases. Fase 1 gaat over de inrichting van het pompstation terrein. Hier worden veel solitaire bomen geplant en gevelbeplanting aangebracht door middel van een speciale constructie. In fase 2 wordt het waterwingebied ingericht. Plantvakken met diverse boomsoorten en struikvormers worden neergezet om de biodiversiteit in het gebied te verhogen. Net als bronpaden wordt er een fietspad aangelegd, een lang gekoesterde wens van de buurt. De wandelroute blijft ongemoeid. Fase 3 laat nog even opzicht wachten. In die fase worden akkerpercelen deels teruggebracht tot natuur en een ander deel wordt ingericht voor strokenlandbouw en uitbreiding van de bestaande wandelroute. Een nabijgelegen sloot wordt omgevormd tot een ‘natuursloot’ met flauwe taluds. Je snapt: er is genoeg te doen in en om het groen!
Maar, waarom doen we dit?
WMD wil de gronden rondom het nieuwe pompstation inrichten ‘zoals het vroeger was’. Daarnaast wil WMD dat haar terreinen van meerwaarde zijn voor omwonenden als natuur-, wandel- en fietsgebied.