GiGA (goed!)
Waar staat GiGA voor? Een groot aantal lezers weten het, anderen misschien nog niet. Naast vertellen waar de afkorting voor staat, vertelt de afdeling ons wat zij doet en waarom. Dat is meer dan je wellicht zou denken.
What’s in a name
De naam ‘GiGA’ is formeel geboren op 1 januari 2004. Dit jaar bestaat de afdeling dus 20 jaar! GiGa is de afkorting voor Groningen, ICT, Glimmen, Assen. GiGA verzorgt de ICT-ondersteuning voor drie bedrijven: Waterbedrijf Groningen, WMD Drinkwater en Waterlaboratorium Noord.
Nooit geweten!
- GiGA handelt per maand gemiddeld 240 TopDesk-meldingen (aanvragen en wijzigingen) af. De meldingen die buiten Topdesk omgaan – en dat zijn er nogal wat – zijn hierin niet meegerekend;
- GiGA voert eigen projecten uit en is betrokken bij business projecten met een ICT-component;
- GiGA maakt (vrijwel) altijd een wandeling tijdens de lunchpauze;
- GiGA heeft vaste terugkomdagen op kantoor;
- GiGA bestaat uit de teams Infrastructuur, Applicaties en Advies;
- GiGA speelt een verbindende rol tussen de drie bedrijven.
Aan het digitale roer
Paul Bremer is de manager ICT. Hij wordt ondersteund door Jan-Hilko Bramer (rapportage/portofolio overzichten en financiële administratie) en Jannita Wieringa als managementassistent. De drie teams hebben elk hun eigen werkgebied en verantwoordelijkheden.
Zo is Team Infrastructuur verantwoordelijk voor – en dat vermoeden had je al – alle ICT-infrastructuur. Vaak wordt daarbij gedacht aan het uitleveren en beheren van hardware, zoals laptops, iPhones, iPads en printers, maar ze doen meer. Naast hardware regelt Infrastructuur ook zaken zoals netwerken, Cloud(inrichting), beheer van datacenter (inclusief back-ups), monitoring en security (informatiebeveiliging). De (dienst) Servicedesk GiGA is ook onderdeel van het team.
Team Infrastructuur:
Lammert Klok, Tom van der Werf, Arjan Waalkens, Gertjan Bazuin, Renny ter Veer, Roelof de Groot, Sam Norder en Willem van der Terp.
Teamleider Infrastructuur:
Peter Ehmen
Actuele projecten:
het vervangen van het ‘Storage Area Network’ (het vervangen van het centrale opslagsysteem in het rekencentrum ‘d Root) en het verlengen van ‘Dark fiber’ (het verlengen van het gebruik van een ‘eigen’ glasvezel tussen kantoor WMD en het rekencentrum).
Het Team Applicaties houdt zich bezig met het architectuurlandschap. Zij doen het beheer van de diverse applicaties en koppelingen. Zij werken samen met functioneel beheerders van de applicaties en er wordt contact onderhouden met de verschillende leveranciers. Ook het functioneel beheer van Topdesk en Zenya valt binnen dit team.
Team Applicaties:
Jacob van Dijk, Giovanni Pieper, Boudewijn Corbach, Matthijs Abma, Marco Tent, Jolanda Tjabringa, Martin Schepers.
Teamleider Applicaties:
Jan-Herman ten Have a.i.
Actuele projecten:
Ondersteuning bij projecten in de domeinen, zoals Labware, Mecoms en FinOps.
Advies rondom de ondersteuning van de domeinen en de keuze van applicaties, de inrichting daarvan, het bepalen van de koppelingen van applicaties en het gebruik van de data, etc. wordt verzorgd door het Team Advies. Over het algemeen bevinden de adviseurs zich op één van de afdelingen binnen de drie bedrijven.
Team Advies:
Rishi Soekhai, Jelle Bolding, Jolanda Steg, Erik Koenen, Brandon Brouwer, Jan-Herman ten Have, Aryan Kolaei.
Teamleider Advies:
Kees van Gemert
Onder andere de implementatie van Finops, uitwerking Stuur Informatie (SI), Assetmanagement en Labware.
Hoe de samenwerking met de sectoren binnen de domeinen wordt georganiseerd zien we hieronder: